Hoe start je een bedrijf vanuit de WW?

Mensen die vanuit de WW een bedrijf willen oprichten, kunnen daarvoor een startersregeling van uitkeringsinstantie UWV gebruiken.

Volgens de regeling krijgt de WW’er maximaal 26 weken de tijd om het bedrijf op te starten.

In die periode ontvangt de beginnende zelfstandige ondernemer 29 procent minder WW. Tegelijkertijd vervalt de sollicitatieplicht. Bovendien mag hij de inkomsten uit het bedrijf houden.

Binnen de regeling mag de ondernemer alles doen wat nodig is om het bedrijf in de steigers te zetten. Zo kan hij opdrachten zoeken en uitvoeren, een pand inrichten of een winkel openen. Wel moet hij als werkzoekende ingeschreven blijven staan. Alleen zo blijft het recht op WW bestaan.

Haalbaarheid

 

Niet iedereen komt in aanmerking voor de startersregeling. De WW’er moet eerst aangeven dat hij als zelfstandige wil beginnen. Een adviseur van UWV nodigt de aanvrager dan uit om het idee te bespreken.

Samen wordt dan naar de haalbaarheid, de financiering, de locatie en de benodigde verzekeringen en vergunningen gekeken. Na toestemming van de adviseur kan de WW’er zijn ondernemingsplan schrijven.

Toestemming

 

De adviseur geeft pas toestemming voor de startersregeling, als de kans groot is dat de aanvrager als zelfstandig ondernemer genoeg kan verdienen om van te leven

Ook moet iemand in staat zijn om te ondernemen. Zo moet hij zijn eigen boekhouding kunnen doen.

Het is overigens niet verplicht om de gewerkte uren als zelfstandige door te geven. Maar dat kan wel verstandig zijn, omdat iemand met voldoende uren ondernemersaftrek kan krijgen.

Dat is een fiscaal voordeel over de winst uit een onderneming. Na de startperiode is het doorgeven van de gewerkte uren wel weer verplicht.

Oude baas

 

Opdrachten uitvoeren voor de voormalige werkgever is tijdens de startperiode niet toegestaan. In dat geval raakt de starter zijn WW-uitkering kwijt en kan hij een boete krijgen. Voor de oude baas werken mag pas na de 26 weken weer.

Als iemand tijdens of na de startperiode ontdekt dat het bedrijf niet levensvatbaar is, dan kan zijn WW-uitkering misschien weer voortgezet worden. Dat hangt af van hoelang iemand recht heeft op WW en hoe lang het bedrijf heeft bestaan. Maar de uitkering kan pas weer lopen nadat de periode van 26 weken voorbij is.

Stoppen

 

Voor de uitkeringsinstantie moet dan wel duidelijk zijn dat de startende ondernemer wel echt iets heeft gedaan om het bedrijf te stoppen. Hij moet bijvoorbeeld zijn site uit de lucht halen, geen reclame meer maken en zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Volgens UWV is het vooral voor vijftigplussers verstandig om vanuit de WW te starten, omdat zij vaak moeite hebben met het vinden van een baan in loondienst. Werkgevers geven namelijk vaak de voorkeur aan jongeren. Dat zegt de instantie tegen informatieplatform ZZP Servicedesk.

“We zien dat als 50-plussers als zzp’er aan de slag gaan, hun leeftijd ineens niet meer van belang is voor opdrachtgevers. Ze worden vanwege hun ervaring juist eerder ingehuurd. Mits ze een concurrerend uurloon rekenen natuurlijk”, stelt een woordvoerder tegenover het platform.

Updated: 2 juli 2014 — 08:35