9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Als ondernemer loop je persoonlijke en bedrijfsmatige risico’s. Denk maar aan eventuele arbeidsongeschiktheid, uitval van personeel of een brand of inbraak in jouw bedrijfspand. Verzekeren is voor ondernemers daarom doorgaans bittere noodzaak. Hier volgt een overzicht van verzekeringen die relevant kunnen zijn in jouw situatie: 9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers.

1. Ziektekostenverzekering

Net als iedereen in Nederland moet je als ondernemer verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Ben jij u op zoek naar een goede zorgverzekering speciaal voor ondernemers? Er zijn online diverse onafhankelijke vergelijkingssites te vinden waarmee je kunt vaststellen welke zorgverzekeraar het best aansluit bij jouw wensen.

2. Pensioen

Je houdt je bij het opzetten van een onderneming liever nog helemaal niet bezig met iets te regelen voor je pensioen, maar het is verstandig je toch zo snel mogelijk hierin te verdiepen. Ondernemers hebben na hun pensionering namelijk alleen recht op AOW en dat is voor de meeste mensen niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

Om hun AOW aan te vullen, kiezen sommige ondernemers ervoor om een zorgverzekeraar in te schakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar die methode vergt wel de nodige discipline. Bij de Rabobank kun je  banksparen voor de op- en afbouwfase van jouw lijfrente.

3. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Indien jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Deze premies zijn niet de goedkoopste, maar particuliere verzekeraars hanteren voor starters vaak redelijk aantrekkelijke tarieven.

De hoogte van de premie hangt erg af van jouw leeftijd en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren. De arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis is een goede manier voor ondernemers om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. Klik hier om de mogelijkheden en voorwaarden te bekijken. Meer informatie over wanneer een AOV-verzekering relevant is, lees je op de pagina Arbeidsongeschiktheid.

4. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wie denkt dat hij met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook meteen zijn bedrijfsmatige risico’s kan afdekken, komt bedrogen uit. Zakelijk gezien zul je een aoarte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat jij (en jouw eventuele medewerkers) straks verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.

5. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat jij (of jouw werknemers) beroepsfouten maken en daardoor schade veroorzaken bij derden. Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen. Vraag bij jouw verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden en kom erachter of deze verzekering op jouw bedrijf van toepassing is.

6. Rechtsbijstandverzekering

Bij juridische problemen met afnemers, leveranciers en personeel, dekt de rechtsbijstandsverzekering onder meer advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten. Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is particulier verzekerd zijn niet genoeg. Je moet hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandverzekering afsluiten.

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico’s, waaronder rechtsbijstand, in één keer kunt afdekken. Lees meer over rechtsbijstand in het artikel Een rechtsbijstandverekering afsluiten: wanneer verstandig?

7. Bedrijfsvermogen verzekeren

Met deze verzekering kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand. Het afdekken van deze risico’s is zeker geen overbodige luxe. Bijkomend probleem is dat je door brand of diefstal stagnatie in de productie kunt oplopen.

 

8. Goederentransportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat bij het vervoer van goederen, zowel door eigen vervoer als door beroepsgoederenvervoer. Op internet kun je via een zoekopdracht in bijvoorbeeld Google of Bing verschillende goederentransportverzekeringen met elkaar vergelijken.

9. Kredietverzekering

Ondernemers die goederen afleveren op rekening, lopen het risico dat de klant niet kan of wil betalen. Voor gevestigde ondernemingen is de schade dan vaak nog wel te overzien, maar starters kunnen hierdoor financieel echt in de problemen komen. Een kredietverzekering dekt deze risico’s af en stelt jou grotendeels schadeloos wanneer je te maken krijgt met wanbetalers.

 

Updated: 18 mei 2015 — 08:35