4 tips voor startups om extra geld te besparen

Omdat het oprichten van een bedrijf in de meeste gevallen een kwestie is van vooral zaaien en (nog) niet oogsten, moet een startende ondernemer zijn of haar uitgavenpatroon goed in de gaten houden. Want wie nog weinig of helemaal geen winst maakt, moet slim zijn. Hieronder vindt u een paar simpele manieren om meer over te houden: 4 tips voor startups om extra geld te besparen.

1. Uitbesteden: zo weinig mogelijk

Het is verleidelijk om alle zaken die u niet zo liggen of waar u nog weinig verstand van heeft uit te besteden, maar wanneer u geld wilt besparen is het verstandig om hier eerst nog eens goed naar te kijken. U kunt het doen van uw administratie bijvoorbeeld in eerste instantie ingewikkeld en daardoor een vervelende klus vinden, maar het kan wel degelijk lonen om u hier een periode intensief in te verdiepen. Als u de meeste fiscale zaken voortaan zelfstandig kunt regelen, scheelt dat later uiteindelijk aanzienlijk in de kosten die komen kijken bij het inhuren van een financieel adviseur.

Er zijn uiteraard situaties waarin u niet om het inschakelen van een externe professional heen kunt. In dat geval kunt u deze het beste inhuren op uurbasis, zodat u specifiek betaalt voor het geleverde werk. U kunt ook ervoor kiezen om eerst zelf de nodige research te plegen –  vragen stellen op gratis online fora op het gebied van marketing, sales of juridische zaken levert al snel meerdere reacties op – en deze informatie vervolgens voor te leggen aan een expert. Omdat u zelf al het nodige voorwerk heeft verricht, kunt u sneller tot de kern overgaan en bent u uiteindelijk minder geld kwijt.

2. Kantoor aan huis

Een idyllisch grachtenpand in hartje Amsterdam of een modern kantoor op een goed bereikbare locatie is misschien op den duur wenselijk, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Indien u momenteel nog maar weinig klanten en andere zakenrelaties persoonlijk hoeft te ontvangen, is het wellicht verstandig om het kopen of huren van dat prachtige bedrijfspand nog maar even achterwege te laten en vanaf huis te werken. Als de branche waarin u werkzaam dit toelaat natuurlijk.

Als u wel vanaf het begin een bedrijfslocatie nodig heeft, laat dan de kosten dan de belangrijkste factor zijn bij het maken van uw beslissing. Dat houdt waarschijnlijk in dat u in eerste instantie een minder fotogeniek kantoor betrekt op een wat minder prominente locatie, maar zolang uw bedrijf goed bereikbaar is, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Als uw startup eenmaal echt winst begint te maken, kunt u altijd alsnog besluiten om uw onderneming in een monumentaal pand in het oude stadscentrum te vestigen.

3. Tweedehands interieur

Heeft u eenmaal een geschikte bedrijfslocatie gevonden? Dan moet u het pand nog mooi inrichten. Weinig startende ondernemers zullen hiervoor naar een dure designwinkel stappen en hun heil eerder zoeken bij ketens zoals IKEA, maar vergeet ook niet om eens naar een kringloopwinkel te gaan of Martkplaats te checken. Als u hier bijvoorbeeld goedkope opbergkasten of een bureau koopt, houdt u weer meer geld over om te investeren in andere belangrijke zaken, zoals computers, printers en software.

4. Kijk en vergelijk

Een startende ondernemer kan in deze periode eigenlijk niet spaarzaam genoeg zijn. Voordat u over gaat tot de daadwerkelijke aanschaf van een product of dienst, of dat nou om machines, bouwmaterialen of het inhuren van een tekstschrijver voor uw website gaat, is het verstandig om de prijs-kwaliteit verhouding van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit wil niet per definitie zeggen dat de goedkoopste optie altijd de beste is, maar wanneer u goed op de hoogte bent van wat de rest van de markt doet, kunt u allicht bij de aanbieder van uw keuze een aantrekkelijke korting regelen. Iedere euro die u zo bespaart, kunt u vervolgens weer in uw eigen bedrijf investeren. Dit zal ertoe leiden dat uw onderneming sneller groeit, meer omzet geneert en er sneller in andere zaken kan worden geïnvesteerd.

Updated: 23 maart 2012 — 15:02