Voertuig van de zaak tijdelijk niet gebruiken: schorsen

Als u een voertuig van de zaak voor langere tijd niet gebruikt, dan bent u nog wel verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig (WA-verzekering, geldige APK (mits van toepassing) en motorrijtuigenbelasting). Kunt of wilt u dat niet, dan kunt u deze verplichtingen stopzetten. Dit heet schorsen. Als u de verplichtingen niet stopzet, krijgt u een boete.
Een schorsing duurt maximaal 1 jaar en gaat per direct in. Vanaf dat moment mag uw voertuig dus niet meer op de openbare weg staan of rijden. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af. Hoe u een schorsing online kunt regelen, leest u in dit artikel.

Nieuw kentekenbewijs vanaf 2014

Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat af(ook wel kentekencard genoemd). Op zich verandert er daardoor niets aan de schorsingsprocedure, maar de introductie van het nieuwe kentekenbewijs heeft wel gevolgen voor wat u na afloop van de schorsing van de RDW ontvangt.

Inloggen

Er zijn 2 mogelijkheden om in te loggen en gebruik te kunnen maken van de dienst Schorsen Online. Via een RDW-certificaat of via uw DigiD gecombineerd met uw Kamer van Koophandel nummer.
 • RDW-Certificaat
  Als RDW -erkend bedrijf of bij de RDW geregistreerde organisatie kunt u inloggen met uw RDW-certificaat.
 • DigiD/ KvK-nummer
  Bestuurders en medewerkers van organisaties kunnen inloggen met hun DigiD en KvK-nummer onder de volgende voorwaarden:
  – Een bestuurder van een organisatie moet in het Handelsregister als alleen/ zelfstandig bevoegd geregistreerd staan
  – Een medewerker van een organisatie moet gemachtigd zijn voor de RDW eDienst Kentekendiensten en zo ook in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel geregistreerd staan. Met de RDW eDienst kunt u voertuigen schorsen of schorsingen beëindigen. Voor meer informatie over de registratie van de RDW eDienst kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel (KvK).

Schorsing online aanvragen

Online een schorsing aanvragen gaat als volgt:
 1. Klik op de knop ‘Schorsing aanvragen of verlengen’ aan de rechterkant van deze pagina;
 2. Houd het kentekenbewijs, de inloggegevens en het e-mailadres bij de hand;
 3. Kies voor: ‘Schorsen of verlengen schorsing‘ en log in met het RDW-certificaat of DigiD en KvK-nummer;
 4. U vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten;
 5. U ontvangt een e-mail met de aanvraaggegevens. Het voertuig is direct geschorst;
 6. Print de aanvraaggegevens en bewaar deze. U krijgt geen nieuw deel IB of kentekencard;
 7. Het oude Tenaamstellingsbewijs deel IB of de kentekencard met tenaamstellingscode moet u bewaren.

 Voorwaarden voor online schorsen

 • Het voertuig staat op naam van uw bedrijf.
 • U bent in het bezit van het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of het kentekenbewijs op creditcardformaat. Heeft u deze niet, vraag dan hier een vervangend kentekenbewijs aan.

Belangrijk

 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Meer informatie hierover leest u op de site van de Belastingdienst .
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Als u een schorsing vóór de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de eerste schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen. Dit tarief vindt u onder aan deze pagina (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing).

Schorsing verlengen

Wilt u uw voertuig langer dan één jaar schorsen, dan kunt u de bestaande schorsing vanaf 6 weken vóór de einddatum met één jaar verlengen. Hierbij geldt dat de nieuwe einddatum gelijk is aan de einddatum van de oude schorsing, plus één jaar. U ontvangt van de RDW een e-mail met aanvraaggegevens met daarop de nieuwe einddatum. Om een schorsing te verlengen doorloopt u dezelfde stappen als hierboven in het artikel bij het aanvragen van een schorsing staan.

Niet online schorsen

Kunt u de schorsing niet online aanvragen of verlengen, dan kunt u ook terecht bij een RDW-balie of een kentekenloket. Lees hier meer over in de volgende artikelen:

Kosten

Aanmelden schorsing laag tarief RDW € 24,00
Aanmelden schorsing normaal tarief RDW € 73,00
Aanmelden schorsing hoog tarief RDW € 120,00
Updated: 9 juli 2014 — 08:35