Kamp wil regels omgang ondernemers en franchiseketens opnemen in wet

Het ministerie voor Economische Zaken gaat onderzoeken of nieuwe gedragsregels voor de franchisesector in de wet kunnen worden opgenomen.

Dat schrijft minister Henk Kamp woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel winkelketens werken met zelfstandige ondernemers samen, zogenaamde franchisenemers. Deze ondernemers gebruiken het merk en de formule van de winkelketen, maar zijn verder min of meer onafhankelijk.

De branche presenteert woensdag de Nederlandse Franchise Code aan Kamp. Daarin staan rechten en plichten voor franchisegevers en -nemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een samenwerking.

Conflicten

Aan de code is ruim een jaar gewerkt. Kamp had om de gedragscode gevraagd na terugkerende berichtgeving over conflicten tussen franchisenemers en franchisegevers. Zo kunnen franchisegevers voorwaarden nu nog eenzijdig wijzigen, met grote gevolgen voor de franchisenemers.

De minister ziet in de gedragsregels een goede leidraad voor de rechtspraak bij de beoordeling van geschillen. ”Deze code is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd. Ik verken momenteel samen met mijn collega van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code.”

Kamp helpt ook bij het opzetten van een geschillencommissie die kan ingrijpen om te voorkomen dat de rechter eraan te pas moet komen.

MKB-Nederland

Ondernemersvereniging MKB-Nederland is blij met de gedragsregels. Voorzitter Michaël van Straalen verwacht dat de code bijdraagt aan een evenwichtigere relatie tussen franchisegever en -nemer. “Het komt nu nog te vaak voor dat franchisenemers zich gedwongen voelen door de franchisegever”, aldus Van Straalen.

MKB-Nederland hoopt nog dat wetgeving niet nodig is en de branche de eigen regels goed zal naleven. ”Daar staat of valt de werking van de code natuurlijk mee. Gebeurt dat niet, dan volgt wetgeving. Maar ik geef de voorkeur aan zelfregulering in de sector.”

Bovendien wordt franchisenemers nu vaak concurrentie aangedaan door hun eigen franchisegever, merkt de voorzitter van MKB-Nederland op. “Webwinkels zijn daar een mooi voorbeeld van. De franchisegever opent een webshop waarin hij dezelfde producten verkoopt als de franchisenemer in de winkel. Over de verdeling van kosten en opbrengsten van webshops moeten duidelijke afspraken worden gemaakt.”

Updated: 17 februari 2016 — 17:27