Wiebes stelt afschaffing VAR drie maanden uit

De afschaffing van de VAR wordt uitgesteld tot 1 april, daarna komt er een overgangsperiode die duurt tot 1 januari 2017.

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) moet schijnzelfstandigheid bestrijden. De VAR wordt afgeschaft en de belastingdienst geeft vooraf een oordeel aan opdrachtgevers en -nemers over sprake is van een verkapt dienstverband. Eigenlijk was het de bedoeling dat deze wet al op 1 januari 2016 ingevoerd zou worden, maar dat was veel te snel volgens bonden en belangenorganisaties.

Er was overal een hoop onduidelijkheid; zowel bij de belastingdienst, als bij de politiek, als bij de zzp’ers. Bovendien was er angst dat de nieuwe regels voor een oerwoud aan administratie zou zorgen bij de belastingdienst. De Tweede Kamer was vlak voor de zomer akkoord gegaan, maar de Eerste Kamer heeft twijfels.

Transitieperiode
Om alle partijen nu wat meer lucht te geven, komt er dus een ruimere transitieperiode. Daardoor krijgt de markt de tijd om de werkwijze met de VAR uit de faseren en over te stappen naar de nieuwe werkwijze.

Dat is wel nodig, want uit een peiling van zzp-bouwmeter blijkt dat 75 procent van de zelfstandige werknemers verwacht dat door de nieuwe regels er minder opdrachten binnenkomen. De helft zegt niet goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels. Bij opdrachtgevers ligt dat percentage op 39 procent.

Zorgen niet weggenomen
De zorgen over de nieuwe wetgeving worden niet helemaal weggenomen, zegt D66-Senator Rinnooy Kan: “Het zou verstandig zijn als het kabinet eerst met een fundamentele visie komt over de toekomstige inrichting van de arbeidsmarkt en de positie van zzp’ers.”

Vorige week werd een motie van D66-Senator Thom de Graaf aangenomen, waarin de regering wordt verzocht met een eigen opvatting te komen over een meer evenwichtige verhouding tussen werknemers en zelfstandigen.

Updated: 20 oktober 2015 — 07:29