Hoe controleer ik een btw nummer

Hebt u zich als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)? Dan geeft de KvK uw gegevens door aan de Belastingdienst. Nadat de Belastingdienst u heeft geregistreerd, krijgt u automatisch een btw-nummer (ook wel btw-identificatienummer).

Start u een eenmanszaak? Dan krijgt u het btw-nummer meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Start u een vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap of rechtspersoon? Dan krijgt u het btw-nummer meestal binnen 5 werkdagen van de Belastingdienst.

Wat is het btw-nummer?

Het btw-nummer bestaat uit 14 tekens:

De Belastingdienst vermeldt uw btw-nummer op de brieven en formulieren die u ontvangt. Op enkele formulieren gebruikt de Belastingdienst het omzetbelastingnummer. Dat is bijna hetzelfde als het btw-nummer, maar het heeft geen landcode.

U vermeldt uw btw-nummer op uw facturen.

Wanneer wordt uw btw-nummer stopgezet?

Als u uw bedrijf uitschrijft bij de KvK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-nummer wordt dan stopgezet. U krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst.

Hoe controleert u het btw-nummer van uw klant?

Wilt u de geldigheid van het btw-nummer van een in een EU-land gevestigde zakelijke klant controleren? U kunt dat doen met het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Van de meeste lidstaten kunt u met VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Updated: 7 november 2014 — 08:35